論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: 多寶同紫凝係親兄妹
仁傑
壇主

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主星章  
UID 1
積分 27231
經驗 12110
YK幣 32559
帖子 7216
精華 7
註冊 2006-11-11
用戶註冊天數 6377
用戶失蹤天數 29
來自 香港
性別 男生
狀態 離線
  正常字體
http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=596&t=160007
http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=596&t=159856
http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=596&t=159994

QUOTE:
我都傷感都超耐~

她的一生都太苦~ 臨到以前可以和愛人遠走高飛, 原來二人竟是兄妹, 接著就橫遭昔日視為姊妹的丫環刺殺, 無法照著養父的心願好好生存下去, 真是多重悲劇集於一身, 比之桂倫錯愛福全更加催淚~

我等難以抽離, 証明編劇擺脫 "HAPPY ENDING" 後確實有些神來之筆, 甚有韓式悲劇風味, 我們要慢慢學著適應啦!

可能只是過了一晚的原因, 腦海裡仍時時想起可兒刺進紫凝胸膛那個心痛時刻, TMD, 我要點時間抽離, 不然會變成 "BLUE 潔瑛"!

QUOTE:
其實聶多寶唔係四王爺,紫凝唔係格格,

不過如果佢地兩個人唔認呢兩個身份,就會犯上欺君之罪。

按劇情,聶多寶被送到祈家時係BB,果陣順治仲係皇上,

董鄂妃因為以為仔死咗,傷心病死,順治先至出家,

順治出家咗幾年先至病死,到呢個時候四阿哥應該好大個咗,

不過當祈萬昌畀侍衛追殺時抱著嘅BB(即係聶多寶)應該係佢自己嘅仔,

唔係四阿哥,聶多寶可能做個故仔嚟化解一切恩怨,

所以佢唔可以反口話佢自己唔係四王爺。

紫凝本來就係因為佢係格格所以唔使死,

如果佢唔認係格格,就會畀處死,因為佢係日月會嘅一分子。。。

QUOTE:
當聶家收養"聶多寶"時 應該最少 5, 6 歲(大結局)?

如果聶多寶真係 四啊哥, 當聶家收養聶多寶時 應該最少 5, 6 歲

四啊哥出世, 被祈家收養, 順治出家, 祈道廷 收怪和尚為徒, 順治死後,祈家被追殺,聶家收養多寶.
最少 5 , 6 年的事.
當聶家收養"聶多寶"時,他不是BB, 他應該記得祈家父新.

QUOTE:
可能佢唔係四王爺,因為最後聶多寶見到佢表妹時講,

「對皇上和太皇太后嚟講係真嘅,對裕親王嚟將係假嘅」,

所以照樓主咁計嚟,佢就真嘅唔係四王爺。。。

QUOTE:
其實聶多寶唔係四王爺,紫凝唔係格格,

不過如果佢地兩個人唔認呢兩個身份,就會犯上欺君之罪。

按劇情,聶多寶被送到祈家時係BB,果陣順治仲係皇上,

董鄂妃因為以為仔死咗,傷心病死,順治先至出家,

順治出家咗幾年先至病死,到呢個時候四阿哥應該好大個咗,

不過當祈萬昌畀侍衛追殺時抱著嘅BB(即係聶多寶)應該係佢自己嘅仔,

唔係四阿哥,聶多寶可能做個故仔嚟化解一切恩怨,

所以佢唔可以反口話佢自己唔係四王爺。

紫凝本來就係因為佢係格格所以唔使死,

如果佢唔認係格格,就會畀處死,因為佢係日月會嘅一分子。。。

http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=596&t=159916

QUOTE:
李詩韻: 在'紫禁驚雷', 紫凝的一生裡,以受了很多傷害...看著她爸爸比處死, 比好姊妹出賣 等等...她唯一的期望就是與多寶有將來! 如果知到現在的最愛多寶, 就是她哥哥, 紫凝會不能接受, 可能比死更難受! 死對紫凝來說,可能是一種解決.

http://artiste.tvb.com/index.php?m=showt&tid=60552011232665

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
a041075
普通會員

UID 35759
積分 152
經驗 51
YK幣 139
帖子 58
精華 0
註冊 2010-8-15
用戶註冊天數 5004
用戶失蹤天數 3109
性別 男生
狀態 離線

紫凝俾人插死左呀t^t

好唔開心

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
火焰~ (BADBOY(Supersonic))
管理員
SONE <3

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   服務勳章  
UID 42668
積分 3205
經驗 794
YK幣 1864
帖子 2874
精華 0
註冊 2011-5-1
用戶註冊天數 4745
用戶失蹤天數 4007
來自 HK
性別 男生
狀態 離線

個結局好慘..有人死左呀=
唉...

GundamMaster (幹.永恆)
高級會員
唔想做功課

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章  
UID 40494
積分 21027
經驗 17785
YK幣 46030
帖子 4181
精華 0
註冊 2011-2-10
用戶註冊天數 4825
用戶失蹤天數 1209
性別 男生
狀態 離線

回覆 #33 火焰~ 的帖子

唔緊要 80年後又係一條鹹魚

千其唔好禁
本人為YK花生會花生售賣總經理
管理員
SONE <3

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   服務勳章  
UID 42668
積分 3205
經驗 794
YK幣 1864
帖子 2874
精華 0
註冊 2011-5-1
用戶註冊天數 4745
用戶失蹤天數 4007
來自 HK
性別 男生
狀態 離線

回覆 #34 GundamMaster 的帖子

= =...
你呢句真係好@.@

GundamMaster (幹.永恆)
高級會員
唔想做功課

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章  
UID 40494
積分 21027
經驗 17785
YK幣 46030
帖子 4181
精華 0
註冊 2011-2-10
用戶註冊天數 4825
用戶失蹤天數 1209
性別 男生
狀態 離線

回覆 #35 火焰~ 的帖子

講e到令我諗起61億份之一的戀愛

千其唔好禁
本人為YK花生會花生售賣總經理
管理員
SONE <3

UID 42668
積分 3205
經驗 794
YK幣 1864
帖子 2874
精華 0
註冊 2011-5-1
用戶註冊天數 4745
用戶失蹤天數 4007
來自 HK
性別 男生
狀態 離線

回覆 #36 GundamMaster 的帖子

61億份之一...
少過粒米呀-
哈~~

自由SAY Alcatraz:沒錢的時候想結婚;有錢的時候想離婚。