論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

如要發表設置閱讀權限或售價的主題,請緊記在編輯頁面的左下方取消勾選 [加入文集]。  說明

標題: 夢中夢中夢... 一睡不起
-★yUx)`
普通會員

在線王勳章   論壇週年紀念星章  
UID 41497
積分 841
經驗 167
YK幣 585
帖子 308
精華 0
註冊 2011-3-18
用戶註冊天數 4796
用戶失蹤天數 3945
性別 女仔
狀態 離線
  正常字體
夢中夢中夢... 一睡不起

他是一位學生。飯後至睡前一段時間, 他總是坐在電腦前,  邊玩網上遊戲邊msn和朋友聊天, 每晚如是。慣常地, 他十二時許 就會關掉電子去睡 , 因第二天要早起上學, 遊戲再好玩、再有什麼想在msn聊, 也不能太夜去睡。
一晚, 他發現又到了睡覺時間, 正想關掉電腦之前, msn傳來一下響聲, 是一位新朋友的好友邀請...
他從頭像看來, 是一個少女, 很面熟, 像在那兒見過的... 她和自己年紀相若, 說不定就是同校師妹。

"Hihi ... ^^" 少女先作主動...
"我好似係邊度見過你咁嘅 ... 你係咪XXX學校嘅學生?"
"咩學校唻架 ? 冇可能嘅, 我同你嘅距離非常遙遠, 我係一個好遠好遠嘅地方..." 少女回應道。
"可以有幾遠呀? 你係美國呀?"
"唔... 可能係啦! 我講你都唔會明喇..."
"你咁夜先online嘅, 我依家呢度好夜喇! 我都差唔多瞓喇..."
"我就係要呢個時間先online... 你想唔想識我吖, 想就再傾落去..."
"想... 但係我依家真係好眼瞓... 聽晚再傾 !"
"好... 我就約定你聽晚呢個時間! 不見不散..."

第二天他一直想著昨晚和少女msn的事。
"唔通佢真係住係地球另一邊, 所咁夜先online  ? 咁我咪唔瞓先可以同佢傾 ?"

又到了差不多睡覺的時間, 少女竟又在差不多同一時間在msn傳來同一個訊息:
"Hihi ... ^^"
"點解係要我瞓你先唻online呢 ? 你比手機 我同你傾可以嗎?"
"唔得... 因為你根本冇可能打到比我! 今次係我同你傾嘅最後一次, 因為如果你依家選擇去瞓, 我就要轉移目標, 你都唔會再見我online喇..."

他開始不明所以, 一直在問少女的身世。時間一分一秒過去 , 不知不覺間, 已過了他平常睡覺的時間很久, 凌晨3時許了, 他睡意極濃。但在好奇心的拘使下, 他仍想支持著一直聊下去。不知何許時分, 他終於敵不過睡魔, 伏在桌上昏睡了過去。 而他的確過份投入, 睡夢中, 他仍然和少女繼續聊下去  ...

進入夢鄉後, 他也不知和少女聊了多久, 像是有沒完沒了的話題, 時間像停住了 。夢中的他竟也愈來愈睏, 突然眼前一黑, 他伏在桌上昏睡了過去... 這回, 他進入了一個無人地帶, 眼前的電腦瑩光幕再見不到少女的訊息, 卻是一個詭異的畫面:
"以下在線的人都很睏, 你要加入誰成為你的朋友 ...?"

翌日清晨, 街上沒有了他的身影。趕著上班上學的人, 手上拿著某免費報章, 一個標題報導:
"通宵上網  壯青離奇暴斃... "

據說, 夢中夢是很邪門的東西。也許, 你不知不覺間在夢中又做了另一個夢。這時候, 你必須意識到你和現實已經愈走愈遠了, 要不然, 再下一城, 進入了第3層夢境, 你就永遠不能再走出來 ! 除非, 你找到代替你的人...

我和你的戀愛,才剛剛揭幕公演
已然掀起了離別的序幕。
YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
gtavc2007
版主
叫我gtasa2012

在線王勳章   論壇週年紀念星章   發帖王勳章   長期在線獎章  
UID 33201
積分 10157
經驗 1725
YK幣 2345
帖子 2950
精華 1
註冊 2010-3-7
用戶註冊天數 5173
用戶失蹤天數 2520
性別 男生
狀態 離線

哇 咁GAG既 呢個先唔係最高層次
我講個故事比你聽 從前有個人係YK FORUM度打
...

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
秋風 (CHING`)
普通會員
[★]笑,很累 `

發帖王勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   大富豪勳章   論壇週年紀念星章  
UID 28648
積分 9817
經驗 1506
YK幣 4330
帖子 3794
精華 1
註冊 2009-7-14
用戶註冊天數 5408
用戶失蹤天數 4121
性別 女仔
狀態 離線

我試過去到第2層夢

gtavc2007
版主
叫我gtasa2012

在線王勳章   論壇週年紀念星章   發帖王勳章   長期在線獎章  
UID 33201
積分 10157
經驗 1725
YK幣 2345
帖子 2950
精華 1
註冊 2010-3-7
用戶註冊天數 5173
用戶失蹤天數 2520
性別 男生
狀態 離線

回覆 #3 秋風 的帖子

呢樣野好正常-,-

我就試過發一個夢 我知自己係發緊夢 之後D野都好真...

lunghoi (龍愷文)
普通會員

UID 40523
積分 1621
經驗 100
YK幣 197
帖子 229
精華 0
註冊 2011-2-11
用戶註冊天數 4831
用戶失蹤天數 3779
性別 男生
狀態 離線

睇完之後好似好恐怖,我成日玩到成1-2點左右,但係我好似未發過咩夢咁

秋風 (CHING`)
普通會員
[★]笑,很累 `

發帖王勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   大富豪勳章   論壇週年紀念星章  
UID 28648
積分 9817
經驗 1506
YK幣 4330
帖子 3794
精華 1
註冊 2009-7-14
用戶註冊天數 5408
用戶失蹤天數 4121
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtavc2007 於 2011-3-19 06:54 PM 發表。 
呢樣野好正常-,-

我就試過發一個夢 我知自己係發緊夢 之後D野都好真...

呢樣仲正常

gtavc2007
版主
叫我gtasa2012

UID 33201
積分 10157
經驗 1725
YK幣 2345
帖子 2950
精華 1
註冊 2010-3-7
用戶註冊天數 5173
用戶失蹤天數 2520
性別 男生
狀態 離線

回覆 #6 秋風 的帖子

係咩 我真係未試過-,-
第2層夢係點ga ava?

星月`穎 (kai穎♡)
高級會員
Schiz0phrenia;)

在線王勳章   發帖王勳章   服務勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   大富豪勳章   論壇週年紀念星章  
UID 40089
積分 2661
經驗 723
YK幣 2251
帖子 1512
精華 0
註冊 2011-1-27
用戶註冊天數 4846
用戶失蹤天數 3772
來自 某個星球
性別 女仔
狀態 離線

喺夢入面發夢;
我試過......

一個叫阿穎嘅kai子;)
FB; Sochan chan
鐘意自己加;)
-★yUx)`
普通會員

UID 41497
積分 841
經驗 167
YK幣 585
帖子 308
精華 0
註冊 2011-3-18
用戶註冊天數 4796
用戶失蹤天數 3945
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 星月`穎 於 2011-3-19 09:11 PM 發表。
喺夢入面發夢;
我試過......

`我未試過-_-
`好少會發夢-0-
`系米吾正常架-0-

我和你的戀愛,才剛剛揭幕公演
已然掀起了離別的序幕。
chunyau12
普通會員

論壇週年紀念星章  
UID 33636
積分 477
經驗 -5
YK幣 77
帖子 84
精華 0
註冊 2010-3-29
用戶註冊天數 5150
用戶失蹤天數 3594
性別 男生
狀態 離線

夢中夢真係未試過wo

甜蜜的傷口
普通會員

UID 42271
積分 127
經驗 -111
YK幣 235
帖子 271
精華 0
註冊 2011-4-17
用戶註冊天數 4766
用戶失蹤天數 4375
性別 女仔
狀態 離線

55.............

Shelley
普通會員

UID 43382
積分 222
經驗 3
YK幣 154
帖子 114
精華 0
註冊 2011-6-29
用戶註冊天數 4693
用戶失蹤天數 4637
性別 女仔
狀態 離線

我晚晚都發夢,而且試過夢中夢
第2/3層都試過...