論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: [轉]港版末日救生手冊
`乜叉.
高級會員

嘉許勳章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 2780
積分 22700
經驗 13849
YK幣 22940
帖子 13881
精華 5
註冊 2007-5-21
用戶註冊天數 6186
用戶失蹤天數 5030
來自 異度空間
性別 女仔
狀態 離線
  正常字體
[轉]港版末日救生手冊

第一章:武器

前提:由於同外國唔同,基本上末日求生手冊內裡寫既都係外國先有既野,所以好多都唔適用,由依家開始我打呢個係以香港地型+社會狀態為大前提寫出黎既。
當然,以香港既社會狀況,我地差唔多根本無可能搵到槍,就算搵到用唔到一陣就已經無補給,所以基本上都係以家居用品/木工用品製造即時逃生保命用武器。
至於重型武器都係可以做,不過一來未必有電,二來電費太貴,三來唔用電既都要好花體力去裝置及使用,四來搬資源都要好多體力。不過後面亦都有可能會提到。

1.冷武器
冷武器主要分鈍同利器。
先講利器,係屋企入面可以搵到既利器都不外乎刀刀劍劍(有不少人家中都有收藏劍類)。
但要注意一點就係利器攻擊力大但貫穿力、機動性都不高(機動性指逃生時的機動性,並非指攻擊時),由於喪屍無觸感,所以就算你斬爆佢手手腳腳佢都一樣唔會死,你一定要斬頭,而斬頭係需要好大力,據聞當年日軍用武士刀斬頭,都不時出現斬兩三次先斬得甩既情況。
菜刀小刀等短刀:不但無法斬下喪屍既頭,甚至連自保都唔得。當佢埋到身時,雖然你真係斬到佢,但根本攻擊唔到佢既腦部,又無法脫身,你把菜刀有幾利都無用。不過作為近身防御,我覺得最好都帶一把小利刀,原因係利器篇最後會提到。
牛肉牛、斬骨刀:由於比小刀比較長,都可以考慮,或者較大既豬肉刀(豬肉佬用個D),雖然上面講過係唔追求攻擊力,但大型刀器可以提供阻擋力,為逃生提供少許時間,作為逃生工具,都係可以考慮既工具。
大型刀類:大刀,雙頭刀,黑社會用既各種刀類等等,雖然攻擊力極大,但係極重,搬運唔方便,易傷及自己同隊友。而且保養難,一但用到鈍左又需要好多資源同時間去磨,而且使用時雖然有用,但體力消耗高,係資源缺乏既情況下,無論係原有定自製大型刀具都係不智之選。
用電刀類:電鋸,電鑽等等係唔考慮電力供應既情況下,係一個好好既選擇,特別係電鑽同鋸鐵個D電鋸,一雖然有少少重,但可攜性高,攻擊力大,貫穿力極高。不過有一個唔好處就係一定要近身接戰,使用者要好大勇氣,因為一定要面對面接戰先有機會轉爆佢個頭/經眼部破壞其腦部。另外電螺絲轉係一個好用工具但作為武器就有待商榷,因為轉速慢,真係有機會埋身轉佢個腦,都有機會要搞好耐,費時失時,仲可能無命tim。如果電源不中斷,只要求其搵個D地方义電就ok,而且如果可以仲可以用加長電線駁去守衛點,作為最後防御工具。至於消防剪等等大

deadwood
YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
chiu
普通會員

UID 16389
積分 730
經驗 135
YK幣 381
帖子 135
精華 0
註冊 2008-9-16
用戶註冊天數 5702
用戶失蹤天數 4535
性別 男生
狀態 離線

做咩軍事區講講下會講左喪屍既?
香港一般市民基本上所有武器都沒辦法正常方式入手(連弓弩都唔得)
如果真係要用刀刀劍劍呢d野殺人........軍刀算吧啦
個人有個想法,用彈弓+爆炸物又有冇可能呢?(好似漫話人物)
最小彈弓不是武器,但一樣有20-30米射程

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
Fish_Ling (白痴女)
普通會員

論壇週年紀念星章   在線王勳章   積極發帖獎章  
UID 18683
積分 736
經驗 269
YK幣 116
帖子 359
精華 0
註冊 2008-10-30
用戶註冊天數 5658
用戶失蹤天數 5508
來自 青山精神科
性別 女仔
狀態 離線

就算未日我地都理唔到

`乜叉.
高級會員

UID 2780
積分 22700
經驗 13849
YK幣 22940
帖子 13881
精華 5
用戶註冊天數 6186
用戶失蹤天數 5030
來自 異度空間
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chiu 於 2008-11-2 10:22 AM 發表。 
做咩軍事區講講下會講左喪屍既?
香港一般市民基本上所有武器都沒辦法正常方式入手(連弓弩都唔得)
如果真係要用刀刀劍劍呢d野殺人........軍刀算吧啦
個人有個想法,用彈弓+爆炸物又有冇可能呢?(好似漫話人物 ...

末日呀嘛.~

deadwood
新齡 (灣仔知府)
普通會員

UID 14340
積分 16224
經驗 7526
YK幣 42436
帖子 12370
精華 0
註冊 2008-8-3
用戶註冊天數 5746
用戶失蹤天數 5232
來自 ”朋友樂園”
性別 男生
狀態 離線

放心

末日既時候唔會有"人"黎拉你藏武

超超超好睇的說!!~~日日狂煲中!!
`乜叉.
高級會員

UID 2780
積分 22700
經驗 13849
YK幣 22940
帖子 13881
精華 5
用戶註冊天數 6186
用戶失蹤天數 5030
來自 異度空間
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 新齡 於 2008-11-2 06:15 PM 發表。 
放心

末日既時候唔會有"人"黎拉你藏武

藏武

deadwood
新齡 (灣仔知府)
普通會員

UID 14340
積分 16224
經驗 7526
YK幣 42436
帖子 12370
精華 0
註冊 2008-8-3
用戶註冊天數 5746
用戶失蹤天數 5232
來自 ”朋友樂園”
性別 男生
狀態 離線

私藏武器lo................

既有藏毒一詞,為何冇藏武呢??

chiu
普通會員

UID 16389
積分 730
經驗 135
YK幣 381
帖子 135
精華 0
註冊 2008-9-16
用戶註冊天數 5702
用戶失蹤天數 4535
性別 男生
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜叉. 於 2008-11-2 06:00 PM 發表。 

末日呀嘛.~

感到時我可能會好似魔法師感識出fireball同healing等技術
都話到左未日你重可以做d咩?生存唔係一個人有武器就可以架,冇人種米又冇物流運輸,一定會有一日令你冇飯開餓死

新齡 (灣仔知府)
普通會員

UID 14340
積分 16224
經驗 7526
YK幣 42436
帖子 12370
精華 0
註冊 2008-8-3
用戶註冊天數 5746
用戶失蹤天數 5232
來自 ”朋友樂園”
性別 男生
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chiu 於 2008-11-2 08:10 PM 發表。

感到時我可能會好似魔法師感識出fireball同healing等技術
都話到左未日你重可以做d咩?生存唔係一個人有武器就可以架,冇人種米又冇物流運輸,一定會有一日令你冇飯開餓死

講得好!!!

依家既地球根本就成一體

這種所謂"末日救生手冊"

只可當悠閒書睇

不可實行

`乜撚. (由河童進化而成的......)
普通會員
神~

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章   壇主朋友勳章   服務勳章  
UID 591
積分 2035
經驗 625
YK幣 709
帖子 702
精華 0
註冊 2006-11-18
用戶註冊天數 6370
用戶失蹤天數 1334
來自 中國廚藝訓練學院(少林寺分店)
性別 男生
狀態 離線

發表於 2008-11-3 05:00 PM  資料 文集 短消息  我知!http://www.yahoo.com.hk  XD
末日.....我會去警局搵槍...不過大前提係要去到....
不過....死係遲早既時啦

雖則我也想
`乜叉.
高級會員

UID 2780
積分 22700
經驗 13849
YK幣 22940
帖子 13881
精華 5
用戶註冊天數 6186
用戶失蹤天數 5030
來自 異度空間
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 05:00 PM 發表。 
末日.....我會去警局搵槍...不過大前提係要去到....
不過....死係遲早既時啦

咁就依家死左佢先啦=]

deadwood
新齡 (灣仔知府)
普通會員

UID 14340
積分 16224
經驗 7526
YK幣 42436
帖子 12370
精華 0
註冊 2008-8-3
用戶註冊天數 5746
用戶失蹤天數 5232
來自 ”朋友樂園”
性別 男生
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜叉. 於 2008-11-3 05:12 PM 發表。

咁就依家死左佢先啦=]

咁請問你依家死咗未??

普通會員
神~

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章   壇主朋友勳章   服務勳章  
UID 591
積分 2035
經驗 625
YK幣 709
帖子 702
精華 0
用戶註冊天數 6370
用戶失蹤天數 1334
性別 男生
狀態 離線

發表於 2008-11-3 06:38 PM  資料 文集 短消息  我知!http://www.yahoo.com.hk  XD
末日到先死啦......

雖則我也想
新齡 (灣仔知府)
普通會員

UID 14340
積分 16224
經驗 7526
YK幣 42436
帖子 12370
精華 0
註冊 2008-8-3
用戶註冊天數 5746
用戶失蹤天數 5232
來自 ”朋友樂園”
性別 男生
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 06:38 PM 發表。
末日到先死啦......

有排..........

鬥快...

睇你係老死,病死,意外死同末日到先死

鬥黎得快........

普通會員
神~

UID 591
積分 2035
經驗 625
YK幣 709
帖子 702
精華 0
用戶註冊天數 6370
用戶失蹤天數 1334
性別 男生
狀態 離線

發表於 2008-11-3 07:08 PM  資料 文集 短消息  我知!http://www.yahoo.com.hk  XD
離題離得好遠.....

雖則我也想