YK Forum

標題: [代問]新手砌機,budget$6500 [打印本頁]

作者: ngkawun    時間: 2012-5-2 11:52 PM     標題: [代問]新手砌機,budget$6500

小弟最近想砌部新電腦,主要係玩bf3同其他online game,顯示卡希望可以有比較高既效能
所以寫佐張list出黎,大家幫下眼睇一睇~
  CPU: Intel core i5-3550 ivy bridge
  主機底板: gigabyte Ga-Z77-DS3H Z77,DDR3,LGA 1155,USB 3.0,SATA 3 6Gb/s,ATXM/B
  RAM: Kingston DDR-3 1333MHz 4G Ram KVR1333D3N9/4G      X2
  Display card: MSI微星DI-R7850 Twin Frozr 2GD5/OC  2xMini DP/HDMI/DVI 2G GDDR5
  HDD: WD Cavier Blue 500GB SATA3 /16 MB HDD WD 5000AAKX
  DVD Writer: LG-GH-24NS90 24X DVD Writer/SATA/黑色
  火牛:ANTEC Ne620 C Neo620W 80plus(紅色盒)
  機箱: Sliver Stone PS05B
大慨係咁,價錢唔係幾記得...風扇又未揀到  
(1) 加上我星期二諗住去黃金放低比人砌果陣,cpu同底板都好似冇晒貨(加上Z77個優惠好似冇埋)
連7850我都怕冇貨...如果以上既野都冇貨,大家有咩推介??
(2) 另外,隻火牛太大係唔係會燒底板?咁我洗唔洗轉?
(3)玩bf3應該用邊隻win7?
唔玩超頻,電腦一日開5-8個鐘

求高手解答
作者: 52013146a26skps    時間: 2012-5-3 12:22 AM     標題: 回覆 #1 ngkawun 的帖子

4000-5000$的電腦都夠用
Windows7 旗艦版
http://windows.microsoft.com/zh-HK/windows7/products/compare

作者: fedora11    時間: 2012-5-3 01:27 AM     標題: 回覆 #1 ngkawun 的帖子

玩新i5?
超頻會好熱=.=
但你唔超都唔好買啦
買2500k最好=.=
你真係唔超可以2500
小心d啦玩bf 2500k已經可以了=.=
作者: 啊BeN    時間: 2012-5-3 05:37 AM

又係買正版 ok~

依加啲電腦野完全跟唔上 只記得i52500個代 新u幾時出架……
作者: keith_keith    時間: 2012-5-3 03:58 PM     標題: 回覆 #4 啊BeN 的帖子

Ivy Bridge好似出左兩個星期
=====================
回覆 #1 ngkawun 的帖子
冇7850咪買GTX560 SE
作者: 蛇`毒男`變態    時間: 2012-5-3 04:47 PM     標題: 回覆 #5 keith_keith 的帖子

果本P_M講到Ivy Bridge個內置顯示好似好強大咁....

咩直逼入門顯示卡....

跟住我心諗玩得i5有邊個會同你玩內置顯示?

btw,我覺得DVD drive 同 case 如果有的話可以用番 (假如你接受到的話)

我果個 DVD drive 同 case 由 Socket 478 時代用到而家

果幾舊水夠你玩張勁o的o既卡

作者: ngkawun    時間: 2012-5-3 10:49 PM

唔該晒咁多位,cpu轉i5-2400諗唔諗得過?
打bf3去到最高效(接近最高效)係咪用 n卡果類比較好? / 用7850呢類好?
如果我自己貼多少少錢既話,買個120gb 既ssd,好用得黎又平,又有咩推介??
真心thx~~
作者: fedora11    時間: 2012-5-4 01:40 AM     標題: 回覆 #7 ngkawun 的帖子

i5 2400 夠做啦=.=

作者: fedora11    時間: 2012-5-5 01:49 AM

事件我有見意
出intel xeon e3-123-
打勝個i7 2600k
價錢還平=.=
但無得超頻
作者: tomy11    時間: 2012-5-5 07:27 AM

我逝機可以打到BF3高效呢..
5000尾LIST來.

CPU:I5 2500K
MU:ASROCK Z77PRO4(ASROCK係最平既Z77,PRO4大約千一左右)
RAM: DDR3 1600 4GB X2
DISPLAY:MSI 560TI HAWK(玩BF3絕對N卡好.有特別補丁)
HDD:2TB 7200
火牛:600W NO RULE POWER(市價最平,冇80PLUS認證,不過實測都有80幾%)

WIN一定WIN7,因為BF3只支援VISTA同7,VISTA太廢.
所以用7...用網上開心版吧 =

作者: fedora11    時間: 2012-5-9 04:44 AM     標題: 回覆 #10 tomy11 的帖子

最砌I5 2500K?
唔好玩我啦
作者: tomy11    時間: 2012-5-9 07:27 AM     標題: 回覆 #11 fedora11 的帖子

我話我部機係姐MA.
BTW...I5 2500K有咩GAME打唔到?

歡迎光臨 YK Forum (http://eyankit.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0