YK Forum

標題: 中國研製出WS-2D火箭炮 射程400千米世界領先(圖) [打印本頁]

作者: 特種偵察士兵    時間: 2008-11-2 11:22 PM     標題: 中國研製出WS-2D火箭炮 射程400千米世界領先(圖)

由中國精密機械進出口總公司和四川航太工業總公司聯合開發的“衛士”系列多管火箭炮系統此前主要有 “衛士”-1/1B以及 “衛士”-2三種型號,而目前最新改進型號就是世界射程最遠的“衛士”-2D多管火箭炮系統。  
  據報導,“衛士”-2D火箭炮系統由發射車、運輸裝彈車和指揮車、通訊車組成,一個作戰單元包括一輛射擊指揮車、6-9輛火箭發射車和6-9輛運輸裝彈車。和“衛士”-2早期型號相比,“衛士”-2D各項主要性能指標均有了明顯提高。  
  首先是射程加大。火箭炮的射程與火箭彈的口徑相關。“衛士”-2火箭彈長7150毫米,彈徑400毫米。而“衛士”-2D的火箭彈長8100毫米,彈徑425毫米。在射程上,“衛士”-2最大射程為200公里,而“衛士”-2D的最大射程為400公里。就其口徑和射程來說,“衛士”-2D堪稱中國目前口徑最大、世界上射程最遠的火箭炮系統。
  其次是精度提高。為了保證必要的射擊精度,相比“衛士”-2早期型號,“衛士”-2D因為採用了簡易的制導和彈道修正措施,從而有效提高了射擊精度。據稱,“衛士”-2D使用了由低成本慣性器件組成的捷聯慣導系統提高控制精度,在末端甚至還可以採用全球衛星定位或鐳射作彈道修正等先進技術,當射程為 400公里時,射擊精度達到小於600米的水準。  
  多類型的戰鬥部是“衛士”-2D火箭炮又一亮點,除傳統高爆彈外,還可以根據不同戰略戰術要求,換用六種以上不同類型的戰鬥部。其中雙向末敏子母彈和尋的彈攻擊車輛的精確度非常之高,據稱可以直接命中目標。[hr]甚至還有一種在火箭彈內能攜帶三個小型無人機,這是一種在火箭彈抵達目標上空後投放攜帶的自殺彈藥的無人機,能搜索地面的雷達信號執行自殺攻擊。[/hr]  
  另外,“衛士”-2D放棄了以往圓筒式發射箱,採用了一體化設計的六聯裝發射/儲存箱,這也是世界火箭炮發射箱最主流的設計樣式,因為火箭彈採用密封箱裝彈,儲存和發射均很方便。而且,配用的彈藥運載車上裝有自動裝填系統,一次齊射完成後可迅速再裝填。其發射車採用新型8×8高機動輪式越野車為運載底盤,具備良好的機動性。  
  對於火箭炮來說,提高射程、打擊精度以及毀傷威力已經成為一個主要發展趨勢。“衛士”-2D火箭炮系統具備射程遠、齊射威力猛、作戰反應快、使用維護簡單等一系列優點,一定程度上幾乎可以替代價格昂貴的短程彈道,用來攻擊敵方軍事基地、集群裝甲部隊、機場、港口等目標。

那如果對臺作戰的話可以代替導彈使用了,價格便宜量又足。中國是好樣的
作者: 新齡    時間: 2008-11-2 11:54 PM

中華民族又一偉大發明!!!

中華民族萬歲!!!

口徑大小有咩關係??

le d彈易唔易避??
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 12:15 AM

避...........點避呀......(笑咗)
最多就射支野攔截佢........

仲有....THIS IS火箭  唔係彈......

作者: 新齡    時間: 2008-11-3 12:46 AM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 12:15 AM 發表。
避...........點避呀......(笑咗)
最多就射支野攔截佢........

仲有....THIS IS火箭  唔係彈......

好似動作片咁架車轉來轉去,左閃右避
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 12:50 AM

知唔知咩叫爆炸.......一個地區咁中.....點架車轉來轉去,左閃右避(又笑咗)
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 12:57 AM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 12:15 AM 發表。
THIS IS火箭  唔係彈......

邊個話唔係彈!!

無論你 火箭 定 水箭 定 穿魂箭 定 光陰似箭

都係講

哈哈哈~~~

見識到中華民族文化既厲害未!!!~~~

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 12:50 AM 發表。
知唔知咩叫爆炸.......一個地區咁中.....點架車轉來轉去,左閃右避(又笑咗)

避去炸唔到既位~~~~
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 01:10 AM

QUOTE:
原帖由 新齡 於 2008-11-3 00:57 發表。 

邊個話唔係彈!!

無論你 火箭 定 水箭 定 穿魂箭 定 光陰似箭

都係講彈藥

哈哈哈~~~

見識到中華民族文化既厲害未!!!~~~

避去炸唔到既位~~~~

火箭[炮]呀大佬.....大炮你就知啦....but無大彈架麻....
中華民族文化俾你醜化咗.....

避去炸唔到既位~~~~
你kai...人地炸你你又會知....爆炸範圍既半徑好大架....
就算你c到...最多俾你有十幾秒走~
仲有你一定唔會係平地俾人炸...開得門黎....支火箭都去到你屎忽啦....
作者: chiu    時間: 2008-11-3 12:15 PM

子母彈同尋的彈.....
尋的彈,你真係用車走出左爆炸區都有機會比彈丸射中你
子母彈.....唔好玩啦,比你用gundam都要被火箭洗面
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 04:34 PM

無錯....好似動作片咁架車轉來轉去,左閃右避.....你都識講啦  [動作片]呀
你信架?真既話...007死咗10000次啦
作者: 無殛    時間: 2008-11-3 06:07 PM

好興奮喎佢地
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 01:10 AM 發表。

火箭呀大佬.....大炮你就知啦....but無大彈架麻....
中華民族文化俾你醜化咗.....

你大炮唔係計彈藥既!!!!!

係未學哂中華民族文化之前,唔好話人住la!!!

你就kai!!!!

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 04:34 PM 發表。
你都識

你就信

kai...
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 06:49 PM

QUOTE:
原帖由 新齡 於 2008-11-3 18:41 發表。 

你大炮唔係計彈藥既!!!!!

係未學哂中華民族文化之前,唔好話人住la!!!

你就kai!!!!

我講你就信

又kai...

大炮既量係一粒粒咁計....子彈係一排排OR一箱箱咁計....一睇就知威力差幾遠啦

我講你就信....唔信我就唔好講啦....死撐!
作者: `乜名.    時間: 2008-11-3 06:49 PM

依度發生緊第三次世界大戰
作者: lilypolly    時間: 2008-11-3 06:59 PM

有冇最新嘅英國軍況- -?
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 07:00 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 06:49 PM 發表。

大炮既量係一粒粒咁計....子彈係一排排OR一箱箱咁計....一睇就知威力差幾遠啦

我講你就信....唔信我就唔好講啦....死撐!

"長官,已發射了x,還淨下xx!!"   

唔通

"大佬,射咗x出去,仲有xx係度"

咁ar

咁你未同人打就已經被長官稱咗打(靶)la!!!!

死撐!!!!

亂up!!!!
作者: `乜名.    時間: 2008-11-3 07:02 PM

QUOTE:
原帖由 新齡 於 2008-11-3 07:00 PM 發表。 

"長官,已發射了x彈,還淨下xx彈!!"   

唔通

"大佬,射咗x粒出去,仲有xx粒係度"

咁ar

咁你未同人打就已經被長官稱咗打(靶)la!!!!

我死 ...

冷靜D阿同學
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:06 PM

知唔知咩係量詞?係書面語唔係講的.....

仲有.....無人會話[長官,已發射了x彈,還淨下xx彈]
你數住咩?
長官又無啦啦變咗做大佬...
作者: w1ngYaN!`    時間: 2008-11-3 07:09 PM     標題: 回覆 #17 河水人 的帖子

牙媽牙媽...

你都要冷靜

使唔使叫爸爸用軍火黎炸你牙?_?
作者: `乜叉.    時間: 2008-11-3 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 w1ngYaN!` 於 2008-11-3 07:09 PM 發表。 
牙媽牙媽...

你都要冷靜

使唔使叫爸爸用軍火黎炸你牙?_?

火係炸唔到水架.
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:12 PM

其實我好冷靜......(順便洗下帖之麻)
作者: `乜名.    時間: 2008-11-3 07:15 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 07:12 PM 發表。 
其實我好冷靜......(順便洗下帖之麻)

李生發火,非同小可
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 07:06 PM 發表。
知唔知咩係量詞?係書面語唔係講的.....

仲有.....無人會話
你數住咩?
長官又無啦啦變咗做大佬...

學你講咩!!!!

唔通唔洗數住ar?????

無限彈ar???

打少d機la!!!!!

"對唔住長官,我冇數到d數,就當係射咗xxxla!!!"

就咁係控制室一槍ko你,攞去餵魚la...

打靶都慳番!!
作者: w1ngYaN!`    時間: 2008-11-3 07:18 PM

QUOTE:
原帖由 `乜叉. 於 2008-11-3 07:11 PM 發表。 

火係炸唔到水架.

甘等我黎打*v*
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:21 PM

下下射都講咩.....打靶咩又係一槍.....打仗個個唔係控制室....係指揮室呀
仲有大字唔代表D咩......
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:22 PM

打少d機.....打機先限彈呀....你就無打機啦
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 07:21 PM 發表。
下下射都講咩.....打靶咩又係一槍.....打仗個個唔係控制室....係指揮室呀
仲有大字唔代表D咩......

岩既.....

人地係控制室度控制發射幾,

你就係指揮室度負責送茶遞水,諗緊落幾糖....

係唔同既......

作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:31 PM

O.....原來打仗係搵個地方起間控制室射彈....
唔好笑......
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 07:31 PM 發表。
O.....原來打仗係搵個地方起間控制室射彈....
唔好笑......

O.....

原來打仗唔洗控制室架~~
作者: `乜撚.    時間: 2008-11-3 07:34 PM

你自己問XDD啦.....
作者: 新齡    時間: 2008-11-3 07:39 PM

QUOTE:
原帖由 河水人 於 2008-11-3 07:34 PM 發表。
你自己問XDD啦.....

喂,你好XDD,

原來打仗唔洗控制室Control Room架!!

發現ar!!!

歡迎光臨 YK Forum (http://eyankit.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0