YK Forum

標題: PSP換殼過程圖文教學放出 [打印本頁]

作者: Hisashi    時間: 2008-3-10 04:42 PM     標題: PSP換殼過程圖文教學放出

久等一輪,Camy Pro Gear 的3rd Party PSP面板終於入手!

因為香港還未正式發售,能成為第一位香港用家,心情實在興奮!

此為HKCC首發,現在就讓我來為大家分享換殼過程吧!

1. Camy Pro Gear 與我的PSP。能看得出Camy Pro Gear的包裝較美國化,不竟也是主銷美國的貨品。

2. Camy Pro Gear 內包括有面版,十字掣,四個按鈕,Analog Stick,拆機專用的螺絲批,六口螺絲,以及說明書一本。

3. 要拆機當然不少得氣泵,鏡片抹布和掃一個啦~ (合共$20)

4. 過程共有五個步驟,現在馬上開始!

5. 先要拆去五口螺絲。先拆機背兩口。

6. 再拆電池位,機底兩口。

7. 最後一口要反開貼子。如果你還處於保養期內便要特別小心,不要損壞貼子。我就用小鉗慢慢鉗開貼子。注意:螺絲應該在貼子的左邊(請看下一張圖),所以應該從左邊鉗開貼子,圖是不對的。要拆去這口螺絲不用"滅"去整張貼子,只需反開少少就可以拆到。如果"滅"去整張貼子,貼子會有痕跡,一"滅"就有,所以反得越少越好。損壞貼子會不受保養。請大家做之前要諗清楚。

8 鬆開最後一口螺絲。

9. 殼很容易便能除下。如果除唔出,請檢查是否全部螺絲都已鬆出。

10. 跟住就鬆出 analog stick。

11. 再鬆出analog stick的電子板。

12. 之後金龍面版終於出場啦!

13. 雖然包裝有一set掣,不過因為license問題上面係冇符號的。所以我都係用返原裝個set掣。

14. 好似做手術咁移植晒d掣。

15. 再移植埋個十子掣(pack入面都有,不過我都係用原裝的)。

16. 同埋analog stick塊電子板。

17. 做完手術更係要清潔喇!氣泵對清塵實在有效!

18. 再清埋部PSP,保證一塵不染!

19. 可以嵌個面板落部PSP度喇!

20. 裝返個analog stick。因為跟包裝個個好似新d,所以我用左跟包裝個個。

21. 上返d螺絲先~

22. 唔似市面d 非原裝PSP面版,Camy Pro Gear個模做得岩岩好,就連底下個粒螺絲都上到(有好多非原裝PSP面版係上唔到底下個粒螺絲的!)

23. 上埋電池位個兩粒螺絲,貼返張貼子。

24. 大功告成!香港第一部金龍PSP正式面世!

25. 部機真係我架!

現時Camy Pro Gear的面板是市面上唯一一家有雙膠面 (Dual Injection) 的3rd Party PSP面板,所以質地同手感都和原廠的面板一樣,品質絕對比現時街邊見到的3rd Party PSP面板好得多。

以下係Camy Pro Gear剛剛推出的四款PSP面板:

附件 Gold Dragon.jpg (183.94 KB) 2007-2-9 07:53
金龍面板

Silver Dragon.jpg (181.67 KB) 2007-2-9 07:53
銀龍面板

Gold Skull.jpg (231.3 KB) 2007-2-9 07:53
金骷髏面板

Silver Skull.jpg (169.43 KB) 2007-2-9 07:53
銀骷髏面板

作者: unixmax    時間: 2011-5-14 01:56 PM

thx for share
作者: jwang62002    時間: 2011-5-18 10:43 AM

謝謝分享~~~可惜圖片連結都壞了
作者: BN202020    時間: 2011-5-18 07:57 PM

換殼感覺很可怕一不小心就把它給毀
作者: wasdjkwasdjk    時間: 2011-6-6 06:06 PM

圖片連結都壞
作者: racheilau    時間: 2011-8-5 02:26 PM

死圖   多謝分享
作者: kaka8ihms    時間: 2011-8-6 05:37 PM

死圖 i cant see anything ...
but 多謝分享
作者: sa2005035    時間: 2011-8-9 09:00 PM

壞圖,but thx for you
作者: peter322    時間: 2011-8-12 07:01 AM

死圖喎!!!
點算~~~~
作者: calvinngth111    時間: 2011-8-29 12:51 PM

樓主,可唔可以解決死圖問題先?

歡迎光臨 YK Forum (http://eyankit.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0