YK Forum » 寵物 » 倉鼠走左幾時會死?又點搵番佢?

2008-6-30 09:48 PM violin123
倉鼠走左幾時會死?又點搵番佢?

遇到動物or危險分分鐘好快會死,又可能鼠鼠搵到食物同水,就冇咁易死,如果完全冇食物冇水既情況下,1日甚至唔洗1日已經好易出現血糖過低既問題
走左鼠最好就盡快搵返,一定要主動去搵,鼠鼠走左出去好易會受驚,咁就未必敢出唻
隻隻鼠呢埋既地方唔同,試過呢去床邊既罅,都試過呢去廚房d邊位,都試過房門口.梳化下都有可能,總之在d幽暗位搵下,鼠鼠都係鍾意呢埋同鍾意暗既.我唔知你屋企係點,所以都好難話多數咩位置.而且小心有冇開過門or有咩位俾佢走到出街呀.出左去就搵唔返架啦.

鼠鼠走佬尋找法:

1)走失左你可以去屋企既角落度搵下先,鼠鼠多數呢埋去一d暗既角落,

2)留意屋企有冇d咩危險物品,好似殺蟲蟻既藥等等,要收起

3)仲要關好門,唔好俾鼠鼠走左出去.

4)試下用野食引佢出唻,叫佢名同埋用平日叫佢食野既方法叫佢,等佢知道有野食就出唻.都係唔得既話,可以放d野食出唻,引佢自己出現

5)找尋有冇鼠鼠走過既痕跡,便便or食物等

6)捉返佢既時候要小心,最好有d物品幫手而唔洗直接用手啦,因為佢走過,俾你發現之後情緒會比較緊張,可能會咬人,亦都比較難用手就咁捉到

2008-6-30 10:03 PM Heib
呢張帖係咪唔應該係度?_?=.=

2008-7-2 09:01 PM violin123
回覆 #2 Heib 的帖子

+_____+好似係.......

2009-1-17 08:40 PM hipopo28
我隻小露寶呀佢跑得好快唔知點抓佢好

2009-2-1 10:19 AM RUBY1028
史納莎:) :(

頁: [1]