論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: 自我寫照(愛得太遲)
仁傑
壇主

論壇週年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主星章  
UID 1
積分 27233
經驗 12112
YK幣 32564
帖子 7216
精華 7
註冊 2006-11-11
用戶註冊天數 6388
用戶失蹤天數 40
來自 香港
性別 男生
狀態 離線
  正常字體
自我寫照(愛得太遲)

自我寫照(又題:不想做「裙腳仔」)(OT:愛得太遲)
作曲:楊鎮邦@宇宙大爆炸
原詞:林夕
新詞:欠人
原唱:古巨基

我過去 買D乜 都要被插
到了駁 嘴以後 話無禮貌
連班Fd 都怪啦 購物無樂趣 只有亂揀

話獨立 我屋企 得一廳訓
以往我 要出街 都要過問
難得出 一次嗎 卻留下時間 要盡快歸家

忍心痛恨 覺得太無能
我怎知道 家中溺愛已入深
人人問到我 煩煩煩原來夜深
但想痛罵句 叫佢地快去深圳

卻心痛是 那關愛未遲
你應知道 天黑都要怪自私
人人在訓覺 我要訓就要小心
訓覺要訓得怎麼也好 不要搞到失眠得困

過去我 去親Camp 都要罵我
句句滿 積怨憤 話太懶惰
誰不知 功課多 卻無聊做過 因我悶麼

做做做 要開工 只得一個
過去我 要拎錢 得個拒絕
連爸爸 都怕她 困難地面對 怕又會「散拖」

忍心痛恨 覺得太無能
我怎知道 家中溺愛已入深
人人問到我 煩煩煩原來夜深
但想痛罵句 叫佢地快去深圳

卻心痛是 那關愛未遲
你應知道 天黑都要怪自私
人人在訓覺 我要訓就要小心
訓覺要訓得怎麼也好
不要搞到家長要罵你

可惜我一次做主的「餐士」都失去
裙腳下卻又有金堆
未算少 足要忘掉流淚

幾多缺憾 捐錢也未能
我怎知道 卻慳錢到你話咁
平日話買野 強制我走多幾轉
是因我做錯 卻要去買多一次

有些說話 卻不說未能
我忍多了 卻不知快到黃昏
平日會傷身 卻要我勉強死忍
世界有太多不公我知 等到公正都會「蚊訓」

最近5次評分記錄
~★雪之戀人★~   2007-1-22 10:28 PM   經驗  +2   好~

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
waiwai
VIP會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章  
UID 1574
積分 13104
經驗 6747
YK幣 41244
帖子 8097
精華 0
註冊 2007-1-22
用戶註冊天數 6316
用戶失蹤天數 4961
性別 女仔
狀態 離線

唔錯,幾押韻!

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
lizzie1808
普通會員

論壇開幕一年紀念星章   大富豪勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章  
UID 1312
積分 384
經驗 145
YK幣 7364
帖子 133
精華 0
註冊 2006-11-26
用戶註冊天數 6373
用戶失蹤天數 4786
來自 地球既某一個角落
性別 女仔
狀態 離線

勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁

candy
普通會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 1546
積分 7851
經驗 3852
YK幣 9332
帖子 3453
精華 1
註冊 2007-1-12
用戶註冊天數 6326
用戶失蹤天數 5000
性別 女仔
狀態 離線

ha ha

~肥諾~ (*~小諾)
VIP會員
心靈受創者

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   在線王勳章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主朋友勳章  
UID 330
積分 2727
經驗 901
YK幣 865
帖子 660
精華 4
註冊 2006-11-15
用戶註冊天數 6384
用戶失蹤天數 2980
來自 = .=?
性別 男生
狀態 離線

......

BennyChung (Benny仔)
管理員
一個小小超版

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 2830
積分 20933
經驗 4641
YK幣 5818
帖子 6175
精華 2
註冊 2007-5-25
用戶註冊天數 6193
用戶失蹤天數 115
來自 香港
性別 男生
狀態 離線

十卜十卜~~

●siu_y_an§ (我係膠膠@.@)
高級會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章  
UID 3773
積分 20542
經驗 12584
YK幣 18144
帖子 12249
精華 0
註冊 2007-7-22
用戶註冊天數 6135
用戶失蹤天數 5001
來自 ◣傻氏家族◥
性別 女仔
狀態 離線

發表於 2007-8-17 12:44 PM  資料 文集 短消息  346305268 473829517 kimmi_0305@yahoo.com.hk
哈哈..
好搞野..

自由SAY 仁傑:歡迎來到 YK Forum :D