YK Forum

標題: [東方日報] 網誌爆粗罵學生廢柴,現代書院教師炒魷 [打印本頁]

作者: 夢想幻滅    時間: 2008-3-23 05:09 PM     標題: [東方日報] 網誌爆粗罵學生廢柴,現代書院教師炒魷

嗰班廢柴學生有書都唔好好咁讀,仲要搞到人地冇咗份工......

細個唔讀書,大個做運輸,第時佢地實會後悔......

標 榜 「 名 師 任 教 」 、 使 用 「 王 牌 筆 記 」 的 私 校 現 代 書 院 , 一 名 初 出 茅 廬 的 新 紮 教 師 在 個 人 網 誌 連 環 爆 粗 辱 罵 學 生 , 大 罵 學 生 無 溫 書 、 連 簡 單 問 題 都 不 懂 , 浪 費 他 預 備 試 卷 的 時 間 , 更 以 「 廢 柴 」 形 容 學 生 , 叫 學 生 「 唔 讀 書 o既 就 出 o黎 做 , 咪 X 蹝 晒 父 母 金 錢 」 。 該 名 教 師 的 出 位 言 論 惹 來 網 民 不 滿 , 齊 聲 指 摘 他 損 害 學 生 尊 嚴 , 而 現 代 書 院 更 即 時 解 僱 他 。 教 育 局 表 示 十 分 關 注 教 師 的 操 守 , 會 聯 絡 學 校 跟 進 。

據 了 解 , 該 男 教 師 廿 三 歲 , 大 學 畢 業 後 , 去 年 九 月 起 在 全 港 有 多 間 分 校 的 現 代 書 院 任 , 主 要 教 中 五 會 考 班 的 商 科 。

「 一 路 改 一 路 係 咁 × 」
他 在 本 周 四 的 一 篇 網 誌 中 提 及 , 近 日 忙 於 批 改 學 生 的 試 卷 , 當 中 夾 雜 不 少 粗 口 , 指 自 己 「 真 係 好 × 灰 」 , 「 一 路 改 一 路 係 咁 × 」 , 又 大 罵 學 生 「 究 竟 有 無 溫 書 o架 ,蹝 × 晒 我 D 出 卷 時 間 」 。

該 教 師 愈 鬧 愈 「 火 滾 」 , 炮 轟 學 生 「 幾 簡 單 o既 題 目 都 有 九 成 人 唔 識 」 , 又 自 言 「 當 你 發 覺 你 點 教 班 學 生 ( 佢 o地 ) 都 係 唔 × 識 , 就 會 諗 , 我 究 竟 o係 度 做 緊 乜 o野 」 字 裡 行 間 充 滿 粗 言 穢 語 。
作者: 迪奇    時間: 2008-3-23 05:16 PM

駛唔駛咁激動呀-,-
作者: Heib    時間: 2008-3-23 05:18 PM

唉...d學生咁比佢鬧..真慘
作者: kukucat    時間: 2008-3-23 05:42 PM

= =''
樓主唔使咁激動呀,,
其實2個都唔係好岩....
作者: 綠天使    時間: 2008-3-23 06:05 PM

我反而覺得個教師冇咩唔啱 ...
作者: `乜囧.    時間: 2008-3-23 06:17 PM

兩個都唔岩-0-"
一班人唔好好讀書又係度浪費時間同$
一個身為老師就算幾嬲都好都唔應該用粗口罵學生-0-"
作者: 永恆自由    時間: 2008-3-23 09:50 PM

個教師都好激下喎!
作者: melane35    時間: 2008-3-23 10:40 PM

慘慘慘慘 ar!!!
作者: 迪奇    時間: 2008-3-26 08:34 PM

如果所有老師都係咁的話
咁呢個世界既教育機構需要存在的實用性就不大了
作者: 明太子    時間: 2008-3-26 09:10 PM

細個唔讀書,大個做運輸,第時佢地實會後悔......
我中意呢一句- -b

歡迎光臨 YK Forum (http://eyankit.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0