論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: {轉*~}▊▊▊▊▊▊▊▊▊▊(真人真事)完!T^T嗚
LinG
VIP會員
悶死...........

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章  
UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
註冊 2007-2-24
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線
  正常字體
2003年12月

* * * * * * * * *

12月係我同偉o係埋一齊最開心, 最幸福ge時刻...

亦都係最痛ge結局

天光....我黎到偉屋企....

我:起身喇..

偉:(冇反應)

我:起身喇!

偉:(都係冇反應)

我:我請你食早餐丫,起身啦

偉:食咩先?

我:好野囉

偉:唔方好野

我:好架!想唔想試o下呀?食完包你精神百倍!

偉:咩黎架?

我:(我伸隻手入去佢番被度,然後伸隻手埋去件衫度)凍柑囉!!

偉:嘩!!sss∼∼(凍到彈起身)

我:hahaha...係咪呢,你睇你而家幾精神?!快d去刷牙洗面呀!我煮早餐

偉: 你最叻咪煮cup noodle~!

我: 過將! 咁你食唔食丫? 唔食你黎煮~

偉:丫你個死o靚o妹丫~我都敢玩呀ma?!

我: 點解唔敢呀?

然後.....我比偉捉入被窩.....

"狠狠"咁比佢"教訓"左一餐....原因係...."我串咀"!

雖然受罰....但係仍然好窩心...

日出...陽光照遍整個海平面....閃閃生光.....

碼頭已經唔需要導航燈ge指引喇....

懷念每個有佢一齊ge morning....比日出更溫暖....

To be continue...

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
LinG
VIP會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章  
UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線

偉: 煮好! 食得喇!

我: 好野~~有得食!

偉: 飲湯先....小心熱呀....(吹暖d湯先比我)

我: 哦....唔該(我望住佢)

偉: 做咩咁望住我?

我: 呀............(張開口)

偉: (佢get到喇) 拿! (塞個包入我個口) 咁大個人, 自己飲!

我: 咩喎...飲囉.....(咬住個包, 講野唔清唔楚咁)

偉: e e a a咩丫...快d食野啦

我: 食緊喇....偉! 係咪以後都係你煮飯呀?

偉: 我煮唔到好多餐.....你係女人應該學o下煮飯先係架ma....唔係第時點養你老公呀?

我: 嘻~我老公會養我架喎....

偉: 你老公養你仲要煮埋飯....咁你做咩呀?

我: 做老婆囉

偉: 老婆婆就有你份

我: 咁老公公係咪你先?

偉: 冇你咁好氣

我: haha...

當然....每一次我話我煮...到最後都係變左佢煮....

原因唔係因為我懶...實際上又真係因為我懶喎...

因為我未試過煮飯....唔識煮....以前試過開爐都差d火捉..

基於種種理由....我好似未試過為佢...真正咁入廚房去學煮一餐飯....

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
LinG
VIP會員

UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線

離開的季節結局 (上)

考完試之後,學校放一個好長好長O既聖誕節同新年假期,藉住呢個機會,我地決定番番去以前果間BAND房度渡假。
同行O既仲有VIVI,呀SAM,HENRY,同佢新相識O既女朋友,我地六個人,飲飲食食,個個都醉哂,
但係一諗到以前,我又有D感觸,呢一年真係好難過丫,得得失失,應該要更加識得珍惜,特別係身邊O既人丫。
佢地好似唔記得哂以前發生過O既野咁,嬉嬉哈哈咁玩埋一齊真係好開心,無錯呀,新一年就黎黎到,要忘記哂所有唔好O既野!

我坐O係天台O既石欄度,迎接著新年O既風。

我:好凍呀
偉:呢度好大風,落番去啦
我:唔好,我想O係度吹吹風
偉:但係...
我:有你就唔凍架喇
偉:......
我:(攬住佢)有你O係度就唔凍...”乞痴!乞痴!”
偉:仲話唔凍喎,我抱你落去喇
我:哦...好暖呀..
偉:如果我唔O係度咁點算?
我:去搵你囉
偉:你唔識自己著多件衫架咩?
我:......(我諗左一諗)唔識
偉:咁你身上呢件野咩黎?
我:UM...布
偉:哈,咁O岩喇!我最鍾意撕爛D布架喇!
我:呀!!!唔好!
偉:哈哈..傻妹,成2點喇,快D訓
我:訓唔著呀

然後佢熄燈,唱著歌,陪著我,就訓O係我隔離,呢一刻,真係好溫暖...

第二日O既陽光都一樣好溫暖,心情都好好,好想出去玩,於是我地去溜冰!
O係商場快餐店度食緊野GE時候...

我:咩黎架?
偉:呢個?糖囉
我:你好鍾意食呢隻糖架?我見你每日都食GE
偉:唔係呀,買左唔好SAI丫MA
我:比我睇O下丫!(我申手去拎樽糖,點知)
偉:唔好食架!(隨即,起身行去附近GE垃圾桶丟左去)
我:......(我唔知咩事,感覺好怪,點解要咁緊張...)
偉:UM...真係難食架,唔知好過知啦
我:哦(我隻手仲O係空中定左格)
偉:快D食啦∼去玩喇!
我:係!

偉:你玩啦,我睇住你玩
我:一齊落場丫!
偉:唔喇,我有D唔舒服,唔去喇
我:你見邊度唔舒服呀?
偉:冇呀,見有D肚痛咋,OK喎,你落場玩啦!
我:我去買D止痛藥比你
偉:唔洗喇!我休息O下冇事
我:哦,咁你O係度休息,有事要記得即刻嗌我番黎呀
偉:OK

其實,一個人玩又點會玩得開心,但係離遠見到佢對住我揮手,對住我笑,
就算點擔心都好都要強顏歡笑,我想,我笑得開心D,可以令佢忘記痛楚,冇咁辛苦。

我:......偉......

我個腦一片空白,好靜...

...只差一個轉身GE時間...離遠...偉暈左O係地下...

待續

LinG
VIP會員

UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線

離開的季節(結局)

在醫院的偉於 xmas 前,透過電話已經離開瑤了,故事也要完了。

急症室

V:瑤!呀偉點呀?
我:.....O係裡面
V:唔洗擔心呀,佢會冇事架
我:(擔心到喊)VIVI...我好驚...我好驚....
V:放心啦,我陪你行開O下先,一陣番黎偉就會冇事架喇
我:嗯...
V:呀SAM你睇住E度丫,偉出黎打比我地
S:OK

即使VIVI點安慰我,我依然好擔心佢,唔只一次暈倒,我真係好擔心...

SAM:佢醒番喇,不過醫生話要留院觀察一晚,叫我地聽日先黎接佢
我:我想去睇一睇佢呀
SAM:佢爸爸叫我地走先,偉佢會睇住
我:哦

果晚,我O係VIVI屋企訓,成晚訓唔著丫...
6點幾先訓著左,一訓就訓過哂D時間,VIVI去左接佢都唔知

人:喂,起身喇豬
我:...zZZ(把聲好熟,點知一開眼)偉!!!(即刻彈起身)你番黎喇?!!
偉:番左黎好耐喇,豬!
我:你話我?!枉我仲擔心你先成晚訓唔著咋
偉:係咩????
我:係呀!!!係喎,醫生點講呀,點解會暈GE?
偉:好小事姐,而家冇事喇
我:小事...你知唔知我好擔心你架..
偉:唔好咁啦,我知架,所以而家咪早D番黎睇你囉
我:.....你嚇死我..
偉:冇事喇..肚唔肚餓呀?
我:餓!
偉:咁...想唔想一齊煮飯?
我:想呀!
偉:想仲唔快D刷牙洗面?!
我:係!HEE...即刻去!

o岩o岩o係醫院番番黎GE偉,係咪真係冇野呢,o係洗手間出黎果陣,
聽到VIVI同偉GE對話,一段令我不知所措GE對話...

V:你冇野喇MA?
偉:聽日就入去...放心,我仲OK
V:...仲話OK,你睇你丫,面色差左好多,人又瘦哂
偉:就係因為咁,我知道,已經冇時間,我想我仲O係度GE時候,可以盡我最大最大的能力,多D陪佢,多D O係佢身邊
v:(VV眼好紅)...如果辛苦或者見邊度唔妥就唔好死撐喇,多d休息,身體要緊
偉:嗯,你都係啦,我唔O係度GE時候要拜託你照顧佢,你都要保重身體呀,如果唔係,邊個幫我睇住個傻妹?係咪?
V:(VV喊丫,點解GE?)...嗯!我都係落下收信先!
我:等陣呀!等陣...
偉+VIVI:瑤..
我:VIVI...點解喊GE?你地講冇時間..偉你唔O係度?要VIVI照顧我?到底點解GE?我知唔知得架?
VIVI:...我落街!

偉過黎攬住我:冇野呀,傻妹...
我:偉...你聽日要去邊呀?
偉:去CAMP,去CAMP囉,一個好辛苦GE CAMP
我:又去丫...可唔可以唔好去呀?
偉:...唔得
我:你唔陪我過X’MAS喇?我想你陪我過丫,過聖誕,過除夕,過新年...
偉:對唔住呀,之前我已經決定左,同老豆一齊去CAMP,唔可以失約架
我:一晚丫,一晚咁多丫
偉:咁...聖誕節晚,我番黎陪你一晚,OK?
我:嗯!
偉:做咩呀傻妹?!洗唔洗喊成咁呀,又唔係去左唔番黎
我:......哦,偉,教我煮飯丫,聖誕節晚我要煮比你食,你而家教我買食送煮飯丫
唔知點解,我感覺偉攬得我更加緊...偉:好!估唔到你都會學煮飯喎!
我:HEE...我唔會衰,我會煮得好好架!

同偉手拖手一齊去街市買食送,然後O係廚房度,
笨手笨腳GE我始終冇為今晚餐飯做過一DD有貢獻GE野,
只好一直O係度睇住偉煮,我好認真咁去睇,應該冇問題掛,聖誕..我應該可以應付..
然後食晚飯,洗碗,沖涼,O係SOFA度睇電視,就好似一對新婚夫婦咁,好甜蜜,好幸福。

偉:好夜喇,訓未?
我:嗯......偉...(而家,我先認真咁去睇偉.認真咁去留意偉...然後捲入去佢件大大GE T-SHIRT)
偉:?
我:......
偉:做咩呀?
我攬住偉:......
偉:...
我:攬落先發覺..你真係瘦左好多..
偉:...
我:我唔夠細心...對唔住呀
偉:嗯..
我:多謝你一直以黎咁辛苦照顧我,以後,換我黎照顧你
偉:哈哈,估唔到你都會照顧人喎
我:你咋,剩係你一個
偉:我知道,聽到你咁講我都好安慰,不過想我冇咁辛苦,最重要GE係你要學識照顧自己,等我可以放頭大石
我:係,知道!
偉:雖然你有時你係幾麻煩
我:O下!><.我 煩 丫
偉:又成日周圍撞板...又成日講錯野...又成日做錯野
我:哼!咁又鍾意?!
偉:未識你之前,我仲係個不知所謂,懷疑人生存唔知為乜GE死O靚仔...但因為有你,陪我過左一個有意義人生..
我:嗯

同偉傾計感覺好溫暖

以前,即使我做錯左好多野,講錯左好多野

無意間,亦曾經甩開過O個對令我好溫暖GE雙手

佢無私GE忍耐,包容同照顧..

仲係緊緊咁捉住我隻手,O係我身邊..

好溫暖...但係心裡面就酸溜溜的

對唔住,成日令佢為呢個咁任性GE我而操心喇。

我:我愛你,好愛好愛你...

偉去左CAMP2日喇,今日係聖誕節,佢應承左我今日會番黎陪我,
而我亦都應承左佢會為佢煮一餐晚飯,我相信我可以做得到架,一定可以。

但係一直等...等呀等...由朝頭早等到NOON,再一直等到夜晚..

突出,有人拍門,我好開心咁衝出去開門

我:偉!
V:...(係VV,佢對眼紅哂,係咁喊)
我:VIVI...你,唔好喊啦,做咩呀??
V:瑤,我地去醫院
我:去醫院做咩呀?
V:呀偉佢O係醫院,佢唔得喇...
我:O下?咩唔得?
V:佢病得好重,就黎涯唔住喇,你快D同我去睇佢啦
我:亂講!佢點會O係醫院呀!佢入左CAMP,佢應承左我今日會番黎陪我架!
V:你到而家仲唔知!呀偉佢有CANCER,當佢知道果陣已經係末期,但係當時佢已經鍾意左你同你開始左!佢冇得揀佢唔想你傷心所以一直設法離開你!佢一直一直唔希望你受傷害但係一次又一次離開你令你唔開心,你知唔知佢都好辛苦架?!死蠢!!
我:係!我係蠢!我蠢係因為你地一直瞞住我咩都唔講咩都唔話我知呀!我每次問,你地有幾多次係老老實實咁講我知??你到底係咪朋友黎架...點解而家先話我知點解要話我知...點解唔成世瞞住我,我唔知咪最好囉點解而家又要黎話我知呀?!

V:瑤,對唔住呀...但係..
我:我唔去,我唔會信架! 佢話今晚會番黎,我要等佢番黎......

我唔敢相信呢個係事實....但係...見到VV好傷心咁係咪喊...我個心好驚...

過左一陣,呀SAMO係醫院度打電話番黎...VV叫我聽...話呀偉搵我...

我:喂...

偉:.....(我只係聽到呼吸聲,好辛苦GE呼叫聲)

我:偉...

偉:...對...唔...住...

我:嗯...我會等你番黎架...你一定要番黎...

偉:我....番..唔..到...黎......對....唔住

我:嗯...唔得呀,我煮左你飯,你一定要好番,番黎食呀(我聽到佢講野咁辛苦...忍唔住..但唔可以喊)

偉:......

我:你應承左我架...所以一定要好番,知唔知呀...

偉:.......

我:......你而家係咪好辛苦呀?

我:你唔可以咁架...以前一直O係電話度都係我唔出聲你講野唱歌TUM我訓GE...你而家唔出聲...我會唔慣...

我:...我知呀...我知道一直令你好辛苦..我以後唔會架喇...

我:我會聽你話...我會學識煮飯,學識唔會再撞板...唔會再令你擔心架喇...

我:我....

偉:我.....想......訓....

我:........我唱歌TUM你訓丫...

偉:.....好..

我:來....睡覺...合眼睛應有盡有...聽我的心跳...你的心跳...番根斗.....(我忍唔住邊喊邊唱)

偉:...瑤.......

我:O下?

我:喂?.....喂?......偉............

曾經有朋友O係書度睇到一樣文,文裡面話:

從前的人相信上帝會特別留意有特別名字的孩子 ,
也喜歡把那些孩子留在身邊,
所以父母們因怕自己的孩子會被上帝留意,
紛紛將孩子的名改成最普通的!
那麼,
上帝也不會那麼容易發現他們,
孩子也能快高長大,活得長久!

如果上帝真係會張有特別名GE人留O係身邊,
我諗,偉而家,可能O係上帝GE身邊,得到天父愛護著。

∼完∼

●siu_y_an§ (我係膠膠@.@)
高級會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章  
UID 3773
積分 20542
經驗 12584
YK幣 18144
帖子 12249
精華 0
註冊 2007-7-22
用戶註冊天數 6137
用戶失蹤天數 5003
來自 ◣傻氏家族◥
性別 女仔
狀態 離線

發表於 2008-1-15 04:50 PM  資料 文集 短消息  346305268 473829517 kimmi_0305@yahoo.com.hk
好慘呀t^t

LinG
VIP會員

UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線

回覆 #95 ●siu_y_an§ 的帖子

係t___________t
好感動,,

`乜野. (CHY;]`)
普通會員

發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章   論壇週年紀念星章  
UID 8189
積分 11795
經驗 6346
YK幣 13397
帖子 6699
精華 0
註冊 2008-1-11
用戶註冊天數 5965
用戶失蹤天數 5302
來自 MAMA'S屎忽-_-v
性別 女仔
狀態 離線

好好好感動!
>︹<"""

ashleyemily
普通會員

積極發帖獎章   在線王勳章   發帖王勳章   大富豪勳章  
UID 7833
積分 2933
經驗 1167
YK幣 2629
帖子 1597
精華 0
註冊 2008-1-2
用戶註冊天數 5973
用戶失蹤天數 3331
性別 女仔
狀態 離線

好...好....好....感...感...
感動...動呀

ashleyemily
普通會員

積極發帖獎章   在線王勳章   發帖王勳章   大富豪勳章  
UID 7833
積分 2933
經驗 1167
YK幣 2629
帖子 1597
精華 0
註冊 2008-1-2
用戶註冊天數 5973
用戶失蹤天數 3331
性別 女仔
狀態 離線

之後瑤呢vivi呢sam呢......?佢點呀

最近5次評分記錄
●siu_y_an§   2008-1-15 07:23 PM   經驗  -2   連回"- -''下次吾好.\/.

高級會員

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   服務勳章   長期在線獎章  
UID 3773
積分 20542
經驗 12584
YK幣 18144
帖子 12249
精華 0
用戶註冊天數 6137
用戶失蹤天數 5003
來自 ◣傻氏家族◥
性別 女仔
狀態 離線

發表於 2008-1-15 07:23 PM  資料 文集 短消息  346305268 473829517 kimmi_0305@yahoo.com.hk
回覆 #96 LinG 的帖子

喊了ma@v@?"

LinG
VIP會員

UID 1758
積分 5405
經驗 2678
YK幣 6616
帖子 2419
精華 0
用戶註冊天數 6285
用戶失蹤天數 4834
性別 女仔
狀態 離線

回覆 #100 ●siu_y_an§ 的帖子

感又冇-x-""

回ashleyemily:
吾知牙
作者冇講

高級會員

UID 3773
積分 20542
經驗 12584
YK幣 18144
帖子 12249
精華 0
用戶註冊天數 6137
用戶失蹤天數 5003
來自 ◣傻氏家族◥
性別 女仔
狀態 離線

發表於 2008-1-16 04:26 PM  資料 文集 短消息  346305268 473829517 kimmi_0305@yahoo.com.hk
回覆 #101 LinG 的帖子

咁我諗你應該喊下-___-"

ashleyemily
普通會員

UID 7833
積分 2933
經驗 1167
YK幣 2629
帖子 1597
精華 0
註冊 2008-1-2
用戶註冊天數 5973
用戶失蹤天數 3331
性別 女仔
狀態 離線

原來冇講

月牙灣
初級會員

UID 9809
積分 59
經驗 3
YK幣 104
帖子 2
精華 0
註冊 2008-3-2
用戶註冊天數 5914
用戶失蹤天數 5784
性別 女仔
狀態 離線

CCCCCCCCCCCCCCCC

SuKiAaR0n
普通會員

在線王勳章   積極發帖獎章   大富豪勳章   發帖王勳章   論壇週年紀念星章  
UID 8870
積分 1523
經驗 547
YK幣 2210
帖子 636
精華 0
註冊 2008-1-31
用戶註冊天數 5944
用戶失蹤天數 1958
性別 女仔
狀態 離線

SO SAD!!!