YK Forum » 軍事 » 中華神盾的高清透視圖!正!!!

2009-1-22 07:42 PM 特種偵察士兵
中華神盾的高清透視圖!正!!!

[img]http://homehosting.coms.hk/upload_files/1232623936.JPG[/img]
註解:1:100毫米隱形主砲
     2:垂直發射系統(海紅9型)
     3:730近防砲
     4:多用途發射管
     5:四面相控連雷達
     6:鷹擊反艦導彈
     7:730近防砲
     8:停機平

2009-1-22 08:27 PM 新齡
裝備都好全面!!

但點解個個叫[隱形]主砲???

2009-1-22 09:59 PM `乜Q]'
回覆 #2 新齡 的帖子

勁l0r~~~:victory:

2009-1-22 10:19 PM `乜料
感謝完美的解構圖,

2009-1-22 10:27 PM 特種偵察士兵
回覆 #2 新齡 的帖子

其實所謂的隱形主砲只是減少雷達反射面,而不是平常饅頭式的主砲,這可以加強成個戰艦的隠形性能

2009-1-25 12:55 AM `乜撚.
成個圓既咪仲好?係唔係成本太高?定整唔到?

2009-1-25 11:19 AM 特種偵察士兵
回覆 #6 `乜撚. 的帖子

饅頭式的主砲會反射較大的雷達反射面,不利隠身,成本不高,技術要比隱形主砲簡單

2009-1-25 10:52 PM 新齡
回覆 #7 特種偵察士兵 的帖子

得個主砲隱形....

個艦身就唔洗隱........囧....

2009-1-25 11:03 PM 特種偵察士兵
當然唔係,成個艦都已經隱身了,且減低了紅外特徵,使成個艦顯示在雷達上只是一個一百多噸的戰艦
已經很好的了.

2009-1-26 09:15 AM 新齡
回覆 #9 特種偵察士兵 的帖子

隻艦本身幾噸??

2009-1-26 11:11 AM 特種偵察士兵
6000多噸,隱身後成個艦縮小了許多

2009-1-26 11:17 AM ken2008
好似好勁.......尤其係100毫米隱形主砲............

2009-1-26 10:24 PM 新齡
回覆 #11 特種偵察士兵 的帖子

[b][size=5]6000噸=>100噸[/size][/b]
[b][size=5][/size][/b]
[b][size=5][/size][/b]
[b][size=7][color=red]60倍.....[/color][/size][/b]

2009-1-28 03:00 AM `乜撚.
成隻圓形既就好啦.....球形....XDDD<-----GAG一個

2009-1-28 12:58 PM 新齡
球形多雷達反射d定立方體多雷達反射d???

2009-1-28 03:06 PM 特種偵察士兵
球形多雷達反射

2009-1-28 03:33 PM `乜撚.
係唔係好似散射咁?

2009-1-28 04:26 PM 特種偵察士兵
回覆 #17 `乜撚. 的帖子

正是

2009-1-29 11:19 PM 新齡
有冇辦法做到接近0反射??

2009-1-30 03:53 PM `乜撚.
用會吸收雷達射出黎既物料咪得LO.....不過得個講字

2009-1-30 03:57 PM 特種偵察士兵
不過好似呢個隱形主砲無用到吸波物料,要用就用碳纖維啦

2009-1-30 06:34 PM 新齡
回覆 #21 特種偵察士兵 的帖子

最低可以去到幾多??

2009-1-31 11:57 AM 特種偵察士兵
好難話到可以去到幾多,要經過計算

2009-1-31 12:42 PM 新齡
咁去唔去到雙位數字,單位數字甚至0 ??

2009-1-31 12:51 PM 特種偵察士兵
都去到好多下,有啲戰機隱形都係有佢

2009-1-31 01:02 PM 新齡
比個約數黎ar....咩立數ar??

2009-2-1 01:32 AM 新齡
[quote][b]原帖由 [i]lampard-8[/i] 於 2009-1-31 04:59 PM 發表。 [/b][url=http://forum.eyankit.com/viewthread.php?tid=34477&page=2#pid345246][img]http://forum.eyankit.com/images/common/back.gif[/img][/url]
勁lor:) [/quote]

[color=white].[/color]         呃po lo:@

2009-2-2 12:50 PM chiu
其實.....戰艦既近防砲有咩實戰作用?即係對艦對空對人個d,二戰個d位係主炮,冇左佢唔洗打,現代已經用飛彈多過用炮彈........
and又係邊種炮呢全自動定半自動?係唔係滑齄?我一直都好想知

2009-2-2 03:00 PM 特種偵察士兵
回覆 #29 chiu 的帖子

其實近防砲是戰艦的近程防衛單位,也是戰艦的最後屏障,可以防範、對抗反艦飛彈及其他精確型導引武器,也可以對付小艇或者是飛行器,而中國最新推出的FL-3000N飛彈型的近迫武器系統就可全自動或半自動,FL-3000N後來發現安裝在最新的054上了

[[i] 本帖最後由 特種偵察士兵 於 2009-2-2 03:14 PM 編輯 [/i]]

2009-2-2 04:45 PM 新齡
咁le d炮既最主要對象係咩??

有冇d咩係飛彈唔能夠取締le d炮既地方,位置,對象??

頁: [1] 2